Novinky

Vykurovanie klimatizáciou

Pridané


V lete zvyčajne chceme miestnosť ochladiť, a tak používame klimatizáciu, zatiaľ čo naopak, v zimných mesiacoch sa snažíme miestnosť zohriať pomocou radiátorov alebo elektrických ohrievačov. Napadlo vás však, že by ste mohli vykurovať aj klimatizáciou? 

Väčšina súčasných klimatizačných systémov funguje na báze tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo je zariadenie používané na prenos tepla z jedného miesta na druhé. V klimatizácii je čerpadlo, ktoré možno použiť na zabezpečenie vykurovania aj chladenia v rovnakom priestore.

 Cyklus chladenia priestoru, ktorý je v klimatizácii bežne zapnutý, je možné jednoducho obrátiť tak, aby studený vzduch vyšiel von a horúci vzduch zostal vo vnútri! To znamená, že klimatizácie sú schopné vykurovať a chladiť.

Je lepšie vykurovať klimatizáciou alebo bežným elektrickým ohrievačom?

Ak na vykurovanie používate elektrickú energiu, riešenie v podobe klimatizácie vás bude zaujímať. V prvom rade šetríte priestor. Stačí vám klimatizácia a nepotrebujete pridať do miestnosti ďalšie zariadenie. Vykurovanie klimatizáciou stojí za zváženie aj z ekonomického a ekologického hľadiska. Tepelné čerpadlo klimatizácie spotrebuje menej elektriny ako bežný ohrievač.

Ako to funguje? Ohrievače premieňajú energiu na teplo zasielaním elektriny cez odpor. Aj keď sa 100 % použitej elektriny premieňa na teplo, na vykurovanie celej miestnosti je potrebné použiť veľa elektrickej energie.

Tepelné čerpadlo využíva prirodzené vlastnosti tepelnej dynamiky na presun tepla z jedného miesta na druhé. Elektrická energia použitá v systéme sa používa iba na napájanie kompresora a ventilátorov - nevytvára teplo, a tak je na vykúrenie miestnosti potrebný len zlomok energie ohrievača. 

To znamená, že pomocou tepelného čerpadla klimatizácie ušetríte na účtoch za elektrinu, no budete mať rovnako teplo ako s ohrievačom.

Vykurovanie klimatizáciou je ideálne pre komerčné priestory, ktoré sa používajú po celý rok a ktoré vyžadujú, aby boli veľké priestory v lete chladené a v zime vykurované. Čoraz viac domácnosti však volí rovnaké riešenie. Dôvod je jednoduchý: jeden systém pre vykurovanie aj chladenie šetrí náklady. Všetky klimatizácie z našej ponuky dokážu aj vykurovať miestnosť. Kontaktujte nás.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.