Novinky

Výber klimatizácie: Prenosná klimatizácia alebo split systém?

Pridané

Výber toho, s akým typom klimatizácie sa budete deliť o peniaze, vám bude pripadať zvláštne. Zo závratných bielych svetiel v obchode so spotrebičmi by vám bolo odpustené, že ste len vstúpili a kúpili si čokoľvek, čo sa „zdá“ dobré v daný deň, najskôr si však zvážme prípad každej klimatizácie. Vybrať si kvalitnú klimatizáciu môže byť ťažké. Avšak, so všetkými rôznymi typmi klimatizácií na trhu môže byť ťažké vedieť, ktorá klimatizácia je pre vás najlepšia. Ak si nie ste istí, ktorá je najlepšia: prenosná klimatizácia alebo klimatizácia s rozdeleným systémom, prečítajte si náš zoznam výhod a nevýhod uvedený nižšie.


Ako funguje prenosná klimatizácia?

Ako naznačuje názov, prenosná klimatizácia je klimatizácia, ktorú je možné v prípade potreby ľahko premiestniť z miestnosti do miestnosti. Prenosná klimatizácia nasáva teplý vzduch z miestnosti, vysuší ho, chladí ho a následne ho cirkuluje späť do miestnosti.

Výhody prenosnej klimatizácie:

Môžete si ju so sebou zobrať do ktorejkoľvek miestnosti (a ak máte obrovský kufor, tak aj na cesty)

Nízke úvodné náklady

Inštaláciu zvládne každý

Nevýhody prenosnej klimatizácie:

Vysoká spotreba energie

Hlučná prevádzka

Ochladí iba malý priestor okolo seba

Zaberá miesto na podlahe


Ako funguje split systém klimatizácia?

Klimatizácie so split systémom sú najbežnejším typom klimatizácií v domácnostiach. Klimatizácia s rozdeleným systémom sa skladá z dvoch častí: vnútornej a vonkajšej jednotky. Vnútorná jednotka je jednotka na stenu, ktorú poznáte a ktorá vháňa chladný vzduch do miestnosti. Vonkajšia jednotka odvádza horúci vzduch vytváraný počas procesu chladenia a zvyčajne sa inštaluje na vonkajšiu stranu tej istej steny, na ktorú je namontovaná vnútorná jednotka.

Na trhu existujú aj multi split systémy.  Prečítajte si, aký je rozdiel medzi split a multi split systémom.


Výhody split system klimatizácie:

Energetická úspora 

Vysokovýkonné a účinné chladenie

Dizajn, ktorý šetrí priestor

Tichá prevádzka


Zápory split systému:

Vyššie vstupné náklady, ktoré sa vám však neskôr vrátia ako úspora energie

Vyžaduje profesionálnu inštaláciu, ktorá je však rýchla a dá sa zvládnuť za niekoľko hodín

Hlučná vonkajšia jednotka


Prenosná klimatizácia vs. split systém - čo si teda vybrať?

Na túto otázku popravde neexistuje správna odpoveď. Musíte sami zvážiť, či potrebujete lacné a rýchle riešenie v podobe prenosnej klimatizácie, alebo ste sa rozhodli investovať do kvality.  Prenosné klimatizácie sú skvelou voľbou pre ľudí, ktorí bývajú v podnájme. Klimatizáciu si tak môžu zobrať so sebou pri sťahovaní. 

Ak bývate vo vlastnom byte, je z nášho hladiska lepšia investícia do kvalitného split systému. A to najmä z dôvodu energetickej šetrnosti, vysokému chladiacemu výkonu a, samozrejme,







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.