Novinky

Všetko čo potrebujete vedieť o tepelných čerpadlách

Pridané

Ako funguje tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlá fungujú podobne ako reverzná chladnička a prenášajú teplo z jedného miesta na druhé. Zatiaľ čo chladnička prenáša teplo z vnútornej strany chladničky na vonkajšiu časť, aby ochladila vnútorný priestor, tepelné čerpadlo bude prenášať teplo zvonku z domu dovnútra.

Aj keď teploty klesnú pod nulu, tepelné čerpadlá sú schopné získavať a prenášať teplo. Vzduch pri -18 °C obsahuje 85 % tepla, ktoré obsahoval pri 21 °C. To znamená, že namiesto toho, aby tepelné čerpadlá vyrábali teplo, ako napríklad pece na drevo, pomocou elektriny iba prenášajú teplo zo vzduchu.

Tepelné čerpadlá sú ekologické a šetria náklady

Na rozdiel od tradičných ohrievačov a klimatizácií, tepelné čerpadlá používajú veľmi málo toxických látok a neuvoľňujú takmer žiadne plyny do atmosféry. Sú tak zelenou voľbou pre ekologicky uvedomelých zákazníkov.

Tepelné čerpadlá fungujú na elektrinu, čo znamená, že nepoužívajú drahé horľavé palivá, ako drevo či plyn. Sú tak nízkonákladovou alternatívou k tradičným ohrievačom a klimatizáciám. Tepelné čerpadlá pracujú tak, že teplo prenášajú, nie generujú, čo udržuje nízke náklady a spotrebu energie.

Súčasti systému tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo bez potrubia má dva komponenty: vonkajší kondenzátor, ktorý vyzerá ako veľká klimatizačná skrinka, a vnútorná „hlava“, ktorá je namontovaná vysoko na stene a vháňa horúci vzduch do priestoru.

Typy tepelných čerpadiel

Tepelné čerpadlá potrebujú na prenos tepla zdroj, ako je napríklad vonkajší vzduch, zem alebo veľká vodná plocha. Systémy, ktoré prenášajú teplo zo zeme alebo vody, sa nazývajú „geotermálne tepelné čerpadlá“ a systémy, ktoré prenášajú teplo z vonkajšieho vzduchu, sa nazývajú „tepelné zdroje zo vzduchu“.

Menej častý typ, ktorý sa nazýva tepelné čerpadlo vzduch - voda, prenáša teplo z vonkajšieho vzduchu na vodu používanú na vykurovanie domu (tiež sa nazýva hydronické vykurovanie). Teplá voda sa distribuuje okolo domu prostredníctvom systému potrubí pre podlahové teplo. Väčšina tepelných čerpadiel vzduch - voda sa nedá použiť na chladenie.

Prevažná väčšina tepelných čerpadiel, ktoré sú dnes inštalované, je zdrojom vzduchu, pretože geotermálne tepelné čerpadlá vyžadujú hĺbkové vŕtanie, veľké pozemky alebo povolený prístup k vodnej ploche.

Chladenie pomocou tepelného čerpadla

Aj keď názov môže naznačovať, že systém tepelných čerpadiel iba ohrieva váš domov, počas letných mesiacov funguje aj jeho ochladenie. Systém nasáva vzduch z vonkajšej časti jednotky a pomocou chladiva v závislosti od nastavenia buď absorbuje, alebo uvoľňuje teplo vo vnútornej časti jednotky.

Mnohých majiteľov domov láka chladiaca schopnosť tepelných čerpadiel, nezabudnite, že chladenie vášho domu “stojí rovnako ako jeho kúrenie. Aby ste náhodou cez leto zbytočne nezvýšili svoje “vykurovacie náklady, použite svoje tepelné čerpadlo na ochladenie domácnosti iba v prípade potreby. Nezabudnite mať zatvorené okná a dvere a ochlaďte vzduch iba o niekoľko stupňov.

Tepelné čerpadlo vzduch - voda Daikin Altherma

Tepelné čerpadlo vzduch - voda Daikin Altherma využíva udržateľný a obnoviteľný zdroj energie. Extrahuje voľné teplo z vonkajšieho vzduchu. V uzavretej slučke obsahujúcej chladivo sa termodynamický cyklus vytvára odparením, kondenzáciou, kompresiou a expanziou. Tento termodynamický proces prinesie bezplatné teplo z vonku do interiéru vášho domu.

Ak je pre vás tepelné čerpadlo to pravé, kontaktujte nás a pomôžeme vám s výberom aj inštaláciou systému tepelného čerpadla.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.