Novinky

Pravidelný servis tepelného čerpadla pred vykurovacou sezónou

Pridané

Minimálne každý rok pred vykurovacou sezónou by ste si mali nechať skontrolovať  svoje tepelné čerpadlo odborným technikom, a to aj napriek tomu, že sa vaše tepelné čerpadlo zdá byť v poriadku. Prečo by ste mali vykonávať pravidelnú údržbu, ak na svojom tepelnom čerpadle nevidíte nič zlé? Preto, aby ste mali istotu, že vaše čerpadlo bude celú zimu fungovať správne a tiež preto, aby ste ušetrili náklady.

Existuje niekoľko skutočných dôvodov, prečo potrebujete preventívnu údržbu vo vašej domácnosti. Ako všetky vykurovacie a chladiace systémy, správna údržba je kľúčom k efektívnej prevádzke. Rozdiel medzi spotrebou energie dobre udržiavaného tepelného čerpadla a výrazne zanedbaného sa pohybuje od 10 % do 25 %. To má vplyv na efektivitu vykurovania a tiež na výšku účtov za energie. Okrem toho, pravidelný servis predlžuje životnosť tepelného čerpadla, takže vám pomôže predchádzať nečakane vysokým nákladom za výmenu nového. 

Kedy naplánovať údržbu tepelného čerpadla?

Ideálny čas na servis tepelného čerpadla je na jeseň, ak čerpadlo používate iba na kúrenie. Ak tepelným čerpadlom chladíte domácnosť v lete, je dobré ho skontrolovať aj po vykurovacej sezóne na jar. Minimálne však odporúčame servis raz ročne.

Čo zahŕňa servis tepelného čerpadla?

skontroluje potrubia, filtre a ďalšie súčiastky, či na nich nie sú nečistoty a iné prekážky. Ak sú, vyčistí ich;

diagnostikuje a utesní netesnosť potrubia;

overí primeraný prietok vzduchu meraním;

skontroluje, či nedochádza k úniku tepla;

namaže motory a skontroluje tesnosť a opotrebovanie remeňov;

overí správne elektrické ovládanie a uistí sa, že kúrenie funguje správne;

skontroluje celkovú správnu činnosť termostatu.


Vaše tepelné čerpadlo nemusí na prvý pohľad vykazovať problémy, no môže vás nepríjemne prekvapiť počas sezóny. Kontaktujte nás a dohodnite si u nás servis tepelného čerpadla.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.