Novinky

Tepelné čerpadlo - ekologická investícia, ktorá šetrí náklady

Pridané

Keď uvažujete o chladení priestorov, pravdepodobne vám napadne klimatizácia. Existuje však aj efektívnejšia možnosť v podobe tepelného čerpadla, ktoré dokáže aj chladiť, aj vykurovať. Šetrí energiu, životné prostredie aj vašu peňaženku.

Tepelné čerpadlá predstavujú systémy, ktoré „pumpujú“ teplo z jedného miesta na druhé pomocou kompresora a kvapalného alebo plynného chladiva, cez ktoré sa teplo získa z vonkajších zdrojov a následne sa prečerpáva do interiéru. S tepelným čerpadlom sa môžete stretnúť aj pri vyhrievaní bazénov a víriviek, no sú čoraz obľúbenejšou možnosťou na vykurovanie domácností.

Na čerpanie tepla sa spotrebuje menej elektrickej energie v porovnaní s tým, keď sa elektrina používa iba ako prostriedok na vykurovanie. Počas leta je možné cyklus obrátiť a jednotka funguje ako klimatizácia.

Tepelné čerpadlo funguje na podobnom princípe ako klimatizácia a je ekologickejšie ako vykurovanie plynom

Jednoducho povedané, tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré využíva malé množstvo energie na presun tepla z jedného miesta na druhé. V podstate, ak viete, ako funguje klimatizácia, potom si dokážete ľahko predstaviť aj fungovanie tepelného čerpadla. Fungujú na podobnom princípe.

Tepelné čerpadlá pracujú mimoriadne efektívne, pretože jednoducho odovzdávajú teplo a nespaľujú palivo, aby teplo vytvorili. Plynové pece odvádzajú relatívne dobrú prácu s vysokou účinnosťou, avšak z hľadiska uhlíkovej stopy nepredstavujú dlhodobo vhodné ekologické riešenie. Oproti tomu, tepelné čerpadlá vytvárajú len minimálnu uhlíkovú stopu a dokážu miestnosť aj ochladiť, nielen vykúriť.

Ušetríte stovky eur ročne

Jednou z najväčších výhod tepelného čerpadla oproti štandardnej vykurovacej jednotke je, že nie je potrebné inštalovať samostatné systémy na vykurovanie a chladenie vášho domu.

Najlepšie fungujú v miernom podnebí, kde nie je extrémne teplo a zima. Ak máte tepelné čerpadlo, nepotrebujete ani klimatizáciu, ani vykurovaciu pec. Správne nainštalované tepelné čerpadlo má vysokú účinnosť a ušetrí vám stovky eur ročne.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.