Novinky

Ako by mala byť nastavená teplota klimatizácie v lete?

Pridané

Riešime to každý rok. Vonkajšie teploty začnú stúpať, prichádza leto a vy zapnete svoju klimatizáciu. Zákazníci sa nás často pýtajú: “Na akú teplotu by mala byť v lete nastavená klimatizácia?” Nemáme univerzálnu odpoveď pre všetkých.

Ideálne nastavenie teploty klimatizácie je 22 - 26 °C

V zásade neexistuje odporúčané ideálne nastavenie. Dôležité je to, čo vyhovuje vám a vašej rodine. Väčšina ľudí zistí, že teplotný rozsah 22 - 26 °C je ideálna vnútorná teplota počas leta. Nie je príliš horúco, ani príliš chladno. Vo vnútri vám bude tak akurát. Dôležité je, aby ste sa nefixovali na to, čo si myslíte, že je správna teplota, podľa toho, čo robia všetci ostatní. Musíte nájsť to, čo vyhovuje vám a vašej rodine.

Keď ide o spánok, odporúča sa teplota 25 °C. Aj tu sa to však môže líšiť podľa individuálnych preferencií. Po zapnutí klimatizácie nemusíte hneď nastavovať najnižšiu teplotu. Na začiatok ju nastavte na 28 °C. Keď si telo zvykne, ale stále je vám príliš teplo, znížte teplotu o 1 alebo 2 stupne. Počkajte, kým sa nezmení izbová teplota. Tento krok opakujte, kým nedosiahnete ideálnu teplotu.

Ako zistiť ideálne teplotné nastavenie pre vašu rodinu? 

Vyskúšajte tento experiment. Keď sú všetci doma, zvýšte teplotu o niekoľko stupňov: napríklad z 20 °C na  22 °C. Je pravdepodobné, že vaša rodina si mierny nárast ani nevšimne. Nasledujúce dni stále zvyšujte teplotu o stupeň alebo dva. Keď sa niekto začne sťažovať na teplo, budete vedieť, že ste dosiahli teplotný limit svojej domácnosti a klimatizáciu znížte o dva stupne. Rovnako to platí aj pre nočný režim. Začnite na 23 °C a nájdite limit svojej rodiny.

Veľký teplotný rozdiel medzi môže byť nebezpečný

Nesnažte sa mať klimatizáciu na čo najnižšom stupni, môže to byť zdraviu škodlivé. Telo môže pri prechode von dostať teplotný šok. Preto sa odporúča, že by klimatizácia mala byť maximálne o 5 - 7 °C chladnejšia ako vonkajšia teplota. Je lákavé sa doma dobre schladiť, no myslite na svoje zdravie.

Zvýšenie teploty vám môže ušetriť pár eur

Štúdie preukázali, že pri každom zvýšení termostatu môžete ušetriť 3 - 5 % na nákladoch na chladenie. Medzi úsporou a zachovaním pohody musíte nájsť kompromis.

Je vaša klimatizácia v prevádzke 24/7?  Správne nastavenie teploty klimatizácie funguje, iba ak klimatizácia funguje. Uistite sa, že vaša klimatizácia funguje bez problémov. Kontaktujte nás a my vám pošleme nášho technika.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.