Novinky

Druhy tepelných čerpadiel

Pridané

Uvažujete o tepelnom čerpadle pre váš dom? Dnešné modely dokážu znížiť náklady na vykurovanie o 50 % v porovnaní s elektrickými pecami a ohrievačmi. Bohužiaľ, hľadanie správneho modelu môže byť dosť mätúce kvôli množstvu druhov tepelných čerpadiel na trhu. Pomôžeme vám orientovať sa v druhoch tepelných čerpadiel.

Čo je to tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo je systém, ktorý dokáže vykurovať aj chladiť, pričom využíva elektrickú energiu na prečerpávanie tepla z chladného priestoru do teplého na presun teplého vzduchu do interiéru v zime a naopak v lete. Pretože teplo skôr prenášajú, ako ho vyrábajú, prevádzkové náklady sa výrazne znižujú.

Existujú 3 hlavné typy tepelných čerpadiel:

Tepelné čerpadlo - zdroj vzduch

Nenákladné na inštaláciu a bežne používané vzduchové tepelné čerpadlá fungujú dobre v miernych klimatických podmienkach, pričom ako médium na výmenu tepla využívajú vonkajší vzduch.

Tepelné čerpadlo - zdroj voda

Vodné tepelné čerpadlá odvádzajú teplo namiesto vzduchu do vody. Vyžadujú prístup k studni, jazeru alebo inému zdroju vody a nie sú také bežné.

Geotermálne tepelné čerpadlo

Zemné alebo geotermálne tepelné čerpadlá využívajú tepelnú energiu uloženú pod zemou a prenášajú teplo podobným spôsobom ako vzduchové tepelné čerpadlá. Vďaka stálej teplote zeme ponúkajú oveľa efektívnejšiu prevádzku, avšak inštalácia je drahšia a komplikovanejšia z dôvodu potreby výkopu a inštalácie podzemného potrubia.

Ale počkajte – ešte nekončíme! Existujú ďalšie podtypy tepelných čerpadiel!

Všetky druhy tepelných čerpadiel

Hybridné tepelné čerpadlo

V podnebí, ktoré sa pohybuje od veľmi teplého v lete po veľmi chladné v zime, sú k dispozícii dva typy hybridných systémov na zvýšenie účinnosti…

Kombinácia tepelných čerpadiel zem a vzduch, so systémami so vzduchovými zdrojmi, ktoré vedú, keď je vonku teplý vzduch, no prepínajú na zemný zdroj, keď teploty klesnú.

Kombinácia tepelného čerpadla a plynového/olejového kotla, kde súčasná prevádzka môže poskytnúť konzistentnejšie teplo pri vyššej úrovni účinnosti. (Bežne používané v domácnostiach s existujúcimi kotlami.)

Solárne tepelné čerpadlo

Solárne tepelné čerpadlá, používané v spojení so vzduchovými a geotermálnymi tepelnými čerpadlami, integrujú solárne panely ako zdroj energie pre systém. So solárnym geotermálnym nastavením je preto možné vykurovať/ochladiť celý váš dom obnoviteľnou energiou.

Absorpčné alebo plynové tepelné čerpadlo

Relatívne novým typom tepelného čerpadla pre bytové systémy je absorpčné tepelné čerpadlo nazývané aj plynové tepelné čerpadlo. Absorpčné tepelné čerpadlá využívajú teplo ako zdroj energie a môžu byť poháňané širokou škálou zdrojov tepla. Tieto systémy, ktoré sú poháňané iným zdrojom tepla iným ako elektrina (solárne/geotermálne/plynové), sú typickejšie pre priemyselné aplikácie.

Existuje tiež niekoľko rôznych spôsobov inštalácie systémov tepelných čerpadiel vrátane…

Split systém

Najbežnejšia inštalácia na potrubné systémy s vnútornou odparovacou jednotkou umiestnenou v skrini, pivnici alebo na povale a kondenzačnou a kompresorovou jednotkou umiestnenou vonku vo veľkej kovovej skrini.

“Balíkový” systém

Všetky mechanické komponenty sú umiestnené vo väčšej kovovej vonkajšej krabici. (V dome sa nachádza iba potrubie.)

Mini Split systém

Skvelé pre domácnosti bez potrubia, fungujú podobne ako vzduchové tepelné čerpadlá, aj keď v menšom meradle.

Tepelné čerpadlá ponúkajú energeticky efektívnu alternatívu pecí a klimatizácií pre všetky klimatické podmienky. Ste pripravení začať šetriť energiu a peniaze so systémom tepelného čerpadla? Kontaktujte nás a dohodnime si stretnutie ešte dnes. Pomôžeme vám vybrať najvhodnejšie tepelené čerpadlo pre váš domov.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.