Novinky

Optimálna teplota v miestnostiach

Pridané

Optimálna teplota v miestnostiach je taká, ktorá vyhovuje potrebám členov domácnosti a zároveň udržiava náklady na vykurovanie v rozumnej miere. Je dôležité zohľadniť aj vlhkosť prostredia a ročné obdobie. Pre každú miestnosť je táto teplota odlišná a my vám prezradíme, na koľko °C si optimálnu teplotu nastaviť. Aká je ideálna izbová teplota?

Prečo sa snažiť nastaviť ideálnu teplotu?

Dosiahnutie správnej teploty pre váš domov je kľúčové z niekoľkých dôvodov. Fyzické pohodlie by malo byť prioritou; príliš veľké teplo ovplyvňuje vašu schopnosť sústrediť sa, zatiaľ čo prílišná zima zvyšuje riziko bežného prechladnutia a dokonca srdcového infarktu a zápalu pľúc. Zvyšuje tiež riziko rastu spór plesní a vzniku respiračných problémov.

Faktorom sú aj náklady. Náklady na ústredné kúrenie predstavujú značnú réžiu a je dôležité, aby boli čo najúspornejšie. Pomôže to znížiť vašu uhlíkovú stopu.

Ako vykurovať rôzne miestnosti

Priemerná izbová teplota je zvyčajne okolo 20 °C, ale je dôležité mať na pamäti, že rôzne miestnosti budú musieť byť vykurované na špecifické teploty.

Obývacie izby a jedálne by mali byť vykúrené na teplotu okolo 20 až 22 °C, pretože je to časť obydlia, v ktorej s najväčšou pravdepodobnosťou budete dlho sedieť. Rovnako aj kancelárske miestnosti by mali byť vyhrievané na túto teplotu. Pohodlie pomôže koncentrácii. 

Odborníci však tvrdia, že kúpeľne by sa mali vykurovať na 24 °C. Kúpeľne by mali byť teplejšie, aby sa predišlo ochoreniu po tom, čo ľudia vyjdú z horúcej sprchy do studenej miestnosti.

Spálne by mali byť relatívne chladnejšie, pokojne medzi 16 a 19 °C. Naša telesná teplota sa počas spánku znižuje a chladná miestnosť pomáha udržiavať našu vnútornú teplotnú reguláciu, aby sme sa dobre vyspali. Detské izby by mali byť mierne teplejšie, okolo 17 - 20 °C v závislosti od veku. Ak sa to zdá členom domácnosti málo, v zime môžete zvýšiť teplotu v spálňach na 21 °C.

Všetky priestory, kde ľudia trávia málo času, ako sú chodby, práčovne a podkrovia, by mali byť o niečo chladnejšie ako bežné obytné priestory. Zamerajte sa na teplotu medzi 18 °C až 20 °C. Rovnakú teplotu nastavte aj v kuchyni. Teplo z varenia môže miestnosť výrazne prehriať.

Aká je ideálna izbová teplota v zime a v lete?

Najlepšia teplota pre váš domov je zvyčajne medzi 18 - 20 °C po celý rok, no práve kroky, ktoré musíte urobiť, aby ste túto teplotu dosiahli, sa líšia v závislosti od ročného obdobia.

Kvôli chladnejšiemu počasiu vonku v zime je zvyčajne ťažšie udržať túto teplotu v domácnosti a budete potrebovať kúrenie. V lete bude často problémom zníženie teploty na 18 - 20 °C. Odporúčame otvárať okná, aby bola vlhkosť vzduchu nízka, používať tenšie periny pre dobrý spánok a nainštalovať si kvalitnú klimatizáciu.

Nevypínajte kúrenie na noc

Vykurovanie domu je pre domácnosti významným mesačným výdavkom najmä v chladnejších mesiacoch. Je preto logické, že by sme mali hľadať spôsoby, ako vykurovať náš domov nákladovo efektívnejším spôsobom. Nastavenie optimálnej teploty vám pomôže znížiť náklady za vykurovanie.

Mnoho ľudí sa rozhodne vypnúť vykurovanie na noc, pretože to môže krátkodobo znížiť náklady. Paradoxne, časté vypínanie a následné spustenie kúrenia a vykúrenie chladných miestností si vyžaduje viac spotrebovanej energie a pre vás to bude znamenať vyššie náklady. Snažte sa stále udržiavať optimálnu teplotu.

Investujte do digitálneho termostatu, aby ste mohli lepšie sledovať a riadiť teplotu vášho domova.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.