Novinky

Klimatizácia do bytu

Pridané

Bývanie v byte má svoje výhody. Množstvo ľudí si vyberá byt práve pre komfort, kedy odpadnú starosti spojené so starostlivosťou o rodinný dom. Spoločná bytovka má však aj svoje nevýhody, a to najmä v podobe rôznych obmedzení pri stavebných zásahoch. Aj inštaláciu klimatizácie do bytu môžu sprevádzať určité komplikácie. Prezradíme vám, na čo sa pripraviť, ak chcete klimatizáciu do svojho bytu.

Potrebujete povolenie na inštaláciu klimatizácie?

Ak chcete jednotku, ktorá ide na fasadu alebo balkón, pravdepodobne budete potrebovať povolenie na inštaláciu klimatizácie. Pri staršom bytovom dome je potrebné získať súhlas vlastníkov, susedov a samotného správcu budovy. Vždy sa opýtajte aj na to, či sa neplánuje rekonštrukcia fasády. V prípade, ak áno, je dobré s inštaláciou klimatizácie počkať na novú fasádu - vyhnete sa tak komplikáciám s demontovaním a znova nainštalovaním fasádnej jednotky.  

Pri nových bytových domoch vám inštaláciu fasádnej klimatizácie môže skomplikovať tzv. dizajn manuál od developera, ktorý zakazuje zasahovať do fasády. Informujte sa už pri kúpe bytu. Ak dizajn fasády nemá žiadne obmedzenia, pred kúpou klimatizácie si zaobstarajte súhlas od susedov, prípadne správcu budovy. Pomôže vám to vyhnúť sa neskorším problémom.

Elektrické rozvody vhodné pre klimatizáciu

Staršie bytové domy nie sú stavané na elektrické prepätie, ktoré majú súčasné spotrebiče. Klimatizácia si preto môže vyžadovať nové rozvody. Nemusíte sa báť rozsiahlej rekonštrukcie, vŕtanie do stien nie je nutné. V starom byte sa rozvody môžu dať pod lišty.

Horúčava v bytovkách vie byť nepríjemná. Dobrá klimatizácia vám pomôže prežiť príjemné leto. To všetko stojí za získanie podpisu od susedov či za nové rozvody. Nenechajte sa odradiť drobnými komplikáciami, kontaktujte nás. Naši konzultanti spravia obhliadku vášho bytu a pomôžu vám vybrať najlepšie riešenie.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.