Novinky

Ako pripraviť klimatizáciu na leto

Pridané

Leto je za dverami a to je najvyšší čas na servis vašej klimatizácie. Úroveň vášho pohodlia v interiéri počas horúcich letných mesiacov do veľkej miery závisí od pripravenosti vášho klimatizačného systému. Servis pred letom zabezpečí spoľahlivý chod klimatizačnej jednotky a vy si budete môcť užívať pohodu v príjemných teplotách.

Základná príprava klimatizácie na leto:

vymeniť vzduchový filter;

vyčistiť vnútornú jednotku;

vyčistiť vonkajšiu jednotku;

upratovanie okolo vonkajšej jednotky;

nastavte termostat;

oslovte profesionálny servis na kontrolu chladiva.

Čistenie prachového filtra + nové filtre pre Vašu klimatizáciu

Každá klimatizačná jednotka má prachový filter, ktorý je potrebné pravidelne čistiť. Úlohou tohto filtra je zachytávať prach a iné väčšie častice. Tento filter je dôležité vyčistiť prúdom vody, vysušiť a vložiť naspať.

Klimatizácie Daikin obsahujú taktiež Titán - apatitový filter a filter s čiastočkami striebra.

Úlohou týchto filtrov je zachytávania baktérií, plesní a roztočov a ich následný rozklad pôsobením UV žiarenie. Výmenu týchto filtrov odporúčame aspoň raz za 5 rokov.

Vyčistite vnútornú jednotku klimatizácie

Aby vaša klimatizácia fungovala na optimálnej úrovni, bude potrebné ju poriadne vyčistiť. Najlepšie je začať s vnútornou klimatizačnou jednotkou. Vypnite istič pripojený k vášmu systému. Odstráňte prístupový panel na vnútornej klimatizačnej jednotke. Začnite čistením cievok výparníka. Potom je čas vyčistiť odtokovú misku a odtokové potrubie. Obe tieto komponenty sa môžu upchať tvrdou vodou a nahromadením nečistôt.

Vyčistite vonkajšiu jednotku

Po čistení vnútornej jednotky a opätovnom nainštalovaní prístupového panela je čas ísť von. Začnite odstránením mriežky. Vezmite hadicu a umyte všetky uvoľnené nečistoty, ktoré sú na rebrách alebo iných komponentoch vašej kompresorovej jednotky. Na čistenie cievky kondenzátora budete potrebovať špeciálny čistiaci prostriedok, ktorý si môžete kúpiť v potrebách pre kutilov.

Upratovanie okolo vonkajšej jednotky

Po vyčistení vonkajšej jednotky a opätovnom nainštalovaní krytu mriežky je čas zhodnotiť situáciu okolo jednotky. Všetky uvoľnené nečistoty, ako sú listy, blato a vetvičky, by sa mali odstrániť. Ak sa v okruhu niekoľkých metrov od jednotky nachádzajú nejaké kríky alebo konáre stromov, bude potrebné ich orezať. Je nevyhnutné, aby bol okolo vonkajšej jednotky dostatok otvoreného priestoru. Tým sa zabezpečí voľné prúdenie vzduchu cez jednotku.

Naprogramujte si termostat

Nakoniec je čas nastaviť termostat. V čase, keď nebudete doma, napríklad keď idete do práce, naprogramujte termostat na vyššiu teplotu. Tým sa zabezpečí, že váš klimatizačný systém bude fungovať energeticky efektívnym spôsobom.

Spoľahlivý servis AC

Základnú údržbu klimatizácie pred sezónou zvládnete aj svojpomocne. Aby ste však mali istotu, že vás klimatizácia nezradí, kontaktujte profesionálny servis. Pomôže vám skontrolovať zariadenie, vymeniť komponenty a správne nastaviť klimatizáciu na letnú sezónu. Kontaktujte našich profesionálov.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.