Novinky

Nastavenie teploty klimatizácie v lete

Pridané

Nastavenie vašej klimatizácie na optimálnu teplotu môže urobiť veľký rozdiel v prevádzkových nákladoch v letných mesiacoch. Okrem toho, nesprávne nastavená teplota vám môže spôsobiť zdravotné problémy. Aká je ideálna teplota klimatizácie a čo môžete urobiť, aby ste dosiahli maximálnu energetickú účinnosť za minimálne náklady?

Aká je najlepšia teplota vzduchu interiéru na leto?

Vo všeobecnosti platí, že najlepšia teplota pre vašu klimatizáciu v lete je okolo 24 °C. V čase, keď nie ste doma, stačí miestnosť udržiavať na 27 °C a znížiť teplotu až pred príchodom domov. Preto je najlepšie, ak máte svoju jednotku nastavenú na smart home systém a ovládate ju na diaľku.

Ideálna teplota vyžaduje, aby ste vyvážili klímu miesta, kde žijete, a svoje pohodlie. Teplejšie podnebie, ako je na juhu Slovenska alebo vo veľkých mestách, bude vyžadovať nastavenie klimatizačnej jednotky na 21 - 23 °C, aby dosiahla príjemnú teplotu interiéru a zachovala si účinnosť. Medzitým môžu chladnejšie oblasti, ako je horná Orava či Vysoké Tatry, nastaviť klimatizáciu na 26 °C a interiér bude rovnako príjemný.

Vždy je potrebné riadiť sa vonkajšou teplotou a nenechávať klimatizáciu na rovnakom nastavení celé leto. Teplotný rozdiel medzi klimatizovaným a neklimatizovaným priestorom by nemal presiahnuť 6 °C, inak riskujete zdravotné problémy.

Teplota na spanie

Teplota na spanie je individuálna vec a každému vyhovuje niečo iné. Ideálna teplota je okolo 20 °C. Počas noci vonkajšia teplota klesá, a preto nie je nutné mať klimatizáciu pustenú počas celého spánku. Ak v miestnosti spia deti, odporúča sa o čosi vyššia teplota.

Nastavenie teploty ovplyvňuje prevádzkové náklady klimatizácie

Čím nižšiu teplotu na vašej klimatizácii v lete nastavíte a čím vyšší bude teplotný rozdiel medzi interiérom a exteriérom, tým viac energie klimatizácia spotrebuje. Viac energie rovná sa vyššie účty za energiu. Vhodné nastavenie teploty je teda kľúčové.

Ako ušetriť peniaze na účte za klimatizáciu

Aj keď sa pri používaní klimatizácie nemôžete úplne vyhnúť nárastu vašich účtov za energiu, môžete minimalizovať ich nárast. Ušetriť vám pomôže:

zabezpečte si kvalitné zateplenie a izoláciu miestností. Veľa tepla uniká cez zle tesniace okná.Všetky tieto úniky tepla majú za následok vyššiu spotrebu energie pri používaní klimatizácie;

ak kupujete novú klimatizáciu, vyberte správny výkon na základe veľkosti chladenej miestnosti. Väčší výkon je pri malom priestore zbytočný a je energeticky neefektívny. Naopak, “slabšie” klimatizačné jednotky sa budú musieť viac snažiť, aby ochladili veľký priestor, a tým spotrebujú viac energie, ako by ste si mysleli;

servis pred sezónou vám zabezpečí efektívny chod klimatizačnej jednotky a to vám môže pomôcť ušetriť energie;

kontinuálny chod – najnovšie druhy klimatizácie najlepšie fungujú, ak ich necháte

,,žiť vlastným životom“ t. j. klimatizáciu je potrebné pred horúčavami zapnúť a nevypínať kým horúčavy neskončia. Klimatizácia si sama reguluje potrebný výkon a po dosiahnutí požadovanej teploty sa prepne do tzv. úsporného módu, kedy si klimatizácia dochladzuje priestor pri nízkych otáčkach ventilátora.

Kontaktujte nás a my vám poradíme, ako nastaviť teplotu svojej klimatizácie počas leta.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.