Novinky

Porovnanie: Tepelné čerpadlo alebo klimatizácia?

Pridané

Image title


Tepelné čerpadlo a klimatizácia sa využívajú na chladenie, ale takisto aj na vykurovanie domu. Či už tepelné čerpadlo, alebo klimatizácia, obe majú svoje klady aj zápory. Poznanie týchto rozdielov vám môže pomôcť pri rozhodovaní, ktorá možnosť je pre vás tá najlepšia.

 

Čo je tepelné čerpadlo?

 Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré slúži na výrobu tepla a teplej vody pre vašu domácnosť. Ako to robí? Je to technologický proces, pri ktorom sa využíva energia z vonkajšieho prostredia (z vody, vzduchu alebo zeme), ktorá sa pomocou tepelného čerpadla dostane do vaše domácnosti v podobe tepla a teplej vody. A to klasickými rozvodmi, ako je radiátor, podlahové kúrenie alebo ventilátormi. Okrem kúrenia a ohrevu úžitkovej teplej vody môžete tepelné čerpadlo využiť aj na ochladenie interiéru, čo iste oceníte hlavne v teplých mesiacoch.

 

Čo je to klimatizácia?

 Klimatizácia odoberá horúci/teplý vzduch z vnútra domu, vedie ho cez kondenzátor s chladením a vyfukuje ho späť do domu za účelom zníženia vnútornej teploty. Klimatizácia je určená primárne na ochladenie vzduchu, avšak dá sa s ňou aj vzduch otepľovať.

 

Hlavné rozdiely medzi klimatizáciou a tepelným čerpadlom

-   Tepelné čerpadlo distribuuje teplo a teplú pitnú vodu do domu/ v lete v prípade potreby studenú vodu za účelom chladenia

-   Klimatizácia distribuje iba teplo a chlad, neslúži na výrobu teplej pitnej vody

-   Tepelné čerpadlo dokáže efektívne pracovať až do -25°C

-   Klimatizácia je lacnejšia, avšak vyžaduje vyššie náklady na energie.

-   Sálavé teplo s vodovodného podlahového kúrenia/radiátorov je príjemnejšie ako „fúkané“ teplo prostredníctvom klimatizácie

 

Náklady spojené s kúpou

Cena za tepelné čerpadlo je v porovnaní s klimatizáciou vyššia, avšak náklady na prevádzku sú v prípade tepelného čerpadla nižšie. To, čo sa z dlhodobého hľadiska oplatí viac, záleží od požiadaviek na plochu, ktorú je potrebné vykurovať/chladiť.

 

Životnosť

Tepelné čerpadlo

Priemerná životnosť tepelného čerpadla je približne 15 rokov, závisí to od oblasti, kde bývate.

Klimatizácia

Klimatizačné jednotky majú zvyčajne životnosť približne 15 až 20 rokov, pričom sa môže líšiť v závislosti od podnebia, spôsobu a frekvencie údržby.

 

Údržba

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo potrebuje údržbu zvyčajne jedenkrát ročne alebo dvakrát ročne, ak sa používa po celý rok.

Klimatizácia

Klimatizáciu je potrebné kontrolovať na jar a na jeseň, aby ste sa uistili, že je neustále pripravená na prevádzku. Najlepšie je nechať si klimatizáciu skontrolovať odborníkom na jar predtým, ako sa prvýkrát použije v letných mesiacoch.

 

Tepelné čerpadlo vs klimatizácia. Čo je pre vás najlepšie?

Či už zvažujete tepelné čerpadlo, alebo klimatizáciu, je potrebné zvážiť ich najdôležitejšie rozdiely, ktoré sme spomínali vyššie. Okrem výberu najlepšieho variantu pre vás bude potrebné určiť aj veľkosť jednotky a jej vykurovací/chladiaci výkon.


Vyhodnotenie potrieb vykurovania a chladenia vášho domu vyškoleným odborníkom je najlepší spôsob, ako si správne vybrať. Kontaktujte nás.











Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.