Novinky

Čistička vzduchu: Odpovedáme na 5 najčastejšie kladených otázok pred kúpou

Pridané

Image title

Alergény, kuchynské zápachy či cigaretový dym. Toto všetko prúdi vzduchom v našich domácnostiach a dráždi naše dýchacie cesty. A ak k tomu prirátame aj znečistený vzduch z miest, zistíme, že do našich pľúc sa v skutočnosti dostáva nielen nekvalitný, ale aj škodlivý mix splodín či prachových častíc. Existuje však riešenie – čistička vzduchu.

Ak ste sa rozhodli pre kúpu čističky vzduchu, pravdepodobne jej výhody už poznáte. Teraz nastáva najťažšia časť, a to, vybrať si tú správnu. Preto sme pre vás pripravili odpovede na najčastejšie otázky našich zákazníkov, ktoré je dobre poznať pred tým, ako sa rozhodnete investovať do kvalitnejšieho vzduchu u vás doma.


1. Ktorá čistička vzduchu je pre mňa vhodná?

Toto je otázka, ktorú by ste si mali položiť ako prvú. Vyfiltrujete si tak čističky, ktoré nezodpovedajú vašim požiadavkám. Dôležitými kritériami sú dostatočný výkon a maximálna filtračná účinnosť. Zamyslite sa nad tým, čo od čističky vzduchu očakávate – ak ste alergik, čistička by mala mať vyšší výkon, špeciálne režimy a programy. Ak čističku chcete napr. na odstránenie cigaretového dymu, musíte vyberať čističku, ktorá dym odstráni (súčasťou filtrácie je filter na odstránenie pachov).

2. Aký veľký výkon čističky potrebujem pre svoju miestnosť?

Spočítajte si objem vašej miestnosti a toto číslo vynásobte správnym koeficientom podľa toho, komu má čistička slúžiť. Aby čistička dobre plnila svoj účel, mal by jej vzduchový výkon prevyšovať objem miestnosti, v ktorej sa bude používať, a to:

    aspoň 4-krát u alergikov a astmatikov,

    aspoň 2,5-krát u ostatných ľudí.

Pokiaľ budete čističku používať striedavo vo viacerých miestnostiach, potrebný vzduchový výkon vypočítajte podľa objemu tej najväčšej miestnosti.

3. Mám si vybrať čističku so zvlhčovačom alebo bez? Čo je účinnejšie?

Zvlhčovanie nemá vplyv na účinnosť čistenia vzduchu. Čističku so zvlhčovačom väčšinou volia ľudia, ktorí zvlhčovač potrebujú okrajovo, popr. vlhkosť majú dostatočnú a chcú ju skôr len udržať. Zvlhčovanie je možné na čističkách vypnúť a vzduch iba čistiť. Čističky vzduchu so zvlhčovaním volia aj tí, čo doma nechcú dva prístroje.

4. Aká je hlučnosť čističiek vzduchu?

Uvádza sa v decibeloch (dB) a udáva hladinu hluku, ktorej je osoba vystavená pri prevádzke čističky. Čistička s vyšším výkonom môže byť hlučnejšia ako čistička s nižším výkonom, ale nie je to pravidlom. Pri najnižších otáčkach väčšinu čističiek sotva začujete a ani vysoké otáčky nie sú vyslovene nepríjemné. Tichý režim je dôležitý pre prevádzku čističky v noci. Hlučnosť by v tomto prípade nemala presahovať 30 dB. Čím nižšia, tým lepšie.

5. Kam umiestniť čističku vzduchu?

Pretože čistička pracuje najlepšie v uzavretej miestnosti, je odporúčaná vždy jedna čistička vzduchu do jednej uzavretej miestnosti. Môžete ju premiesťovať aj z miestnosti do miestnosti. Čistička vzduchu by mala byť umiestnená tak, aby okolo seba mala priestor aspoň zhruba 40 cm a nad sebou nemala žiadnu prekážku. Jedine tak bude schopná zaistiť optimálne prúdenie vzduchu v miestnosti potrebnej pre efektívne čistenie.

Veríme, že sme vám týmito odpoveďami pomohli a prispeli k správnemu výberu z ponuky čističiek Daikin. S ktoroukoľvek z nich neurobíte krok vedľa. Radi vám poradíme, kontaktujte nás.










Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.