Novinky

Čistenie klimatizácie: Kľúč k zdravému a pohodlnému chladeniu

Pridané

Image title

Leto sa pomaly blíži  a s ním prichádza aj čas, kedy naplno využívame našu klimatizáciu. Chladí nás počas horúcich dní, osvieži vzduch a poskytne nám potrebný oddych. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo všetko sa môže skrývať vo vnútri vašej klimatizačnej jednotky?

Prach, špina, plesne a baktérie sa môžu usadzovať na výparníku a vo vzduchových kanáloch. Ak ich pravidelne nečistíte, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy ako alergie, astmu či dokonca legionársku chorobu. Navyše zanesená klimatizácia stráca na efektivite a spotrebuje viac energie.

Ako často by ste teda mali čistiť svoju klimatizáciu? Odborníci odporúčajú dôkladné čistenie aspoň raz ročne, ideálne pred začiatkom sezóny. Ak ju však používate intenzívne alebo máte doma alergikov, zvážte čistenie aj každých 6 mesiacov.


Ako si vyčistite klimatizáciu sami?

Čistenie začnite u vnútornej klimatizačnej jednotky, no nezabúdajte ani na tú vonkajšiu.

Vnútorná klimatizačná jednotka: Vyberte prachové filtre a v prípade, že sú znečistené, umyte ich prúdom vody a následne ich osušte.

Vonkajšia klimatizačná jednotka: Skontrolujte výmenník (rebrá, ktoré sa nachádzajú v zadnej časti zariadenia). Malo by byť cez ne vidno. Ak sú znečistené opláchnite ich prúdom vody.


Základné čistenie klimatizácie zvládnete aj sami, avšak dôkladnejšie čistenie, kedy sa dezinfikuje aj výmenník vnútornej jednotky, taktiež ventilátor a odtok kondenzu nechajte na našich špecialistov z M-M Klima. Urobia hĺbkové čistenie a kontrolu vášho zariadenia. Z technického hľadiska sú klimatizačné zariadenia totiž stále zložitejšie. Nesprávna údržba klimatizácie môže viesť k mnohým problémom a v konečnom dôsledku k zbytočne vysokým nákladom.


Pamätajte, že pravidelné čistenie klimatizácie nie je len o predĺžení jej životnosti. Je to hlavne o vašom zdraví a zdraví vašich blízkych.