Novinky

Čaká vás montáž klimatizácie? Poradíme vám kam ju umiestniť

Pridané

Image title

Mať doma plne funkčnú bytovú klimatizačnú jednotku je najmä v lete nevyhnutnosťou. Zaobstarať si klimatizáciu však nestačí. Pred inštaláciou klimatizácie je dôležité si premyslieť, aké je ideálne miesto pre klimatizáciu vo vašom dome.


Prečo je umiestnenie klimatizácie rozhodujúce?

Existujú rôzne klimatizačné jednotky – centrálne, parapetné, nástenné atď. Bez ohľadu na to, aký typ klimatizácie budete mať alebo pre koľko jednotiek ste sa rozhodli, umiestnenie jednotky je dôležité z nasledujúcich dôvodov:

• Ovplyvňuje účinnosť klimatizačnej jednotky.

• Ovplyvňuje rýchlosť, akou klimatizácia ochladzuje dom.

• Ovplyvňuje rovnomernosť rozvodu vzduchu.


Kam umiestniť klimatizačnú jednotku v rámci domu?

Tu neexistuje univerzálny scenár. Ideálne umiestnenie vašej klimatizačnej jednotky sa líši v závislosti od rôznych faktorov. Najprv sa pozrime na to, koľko klimatizačných jednotiek chcete mať nainštalovaných.

Jedna jednotka

Ak vo svojom dome používate samostatnú jednotku a máte dvoj alebo trojizbový byt, ideálnym miestom pre vašu klimatizáciu by bola najväčšia alebo najčastejšie používaná miestnosť.

Teda, ak máte rodinu, ktorá trávi väčšinu času v obývačke, je najlepšie umiestniť klimatizáciu do obývačky.  V tomto prípade je lepšou voľbou výkonnejšia jednotka, ktorá ochladí celý byt, teda aj ďalšie izby ako spálňu a detskú izbu.

Naopak, ak ste vy a vaša rodina mimo domova väčšinu času kvôli práci, je najlepšie dať si klimatizáciu namontovať do spálne. Ochladenie zrejme potrebujete najmä večer a počas spánku.

Viac klimatizačných jednotiek

V tomto prípade je umiestnenie jednoduchšie. Zamerajte sa na správny výkon klimatizácie – do väčších miestností ako je napr. obývačka voľte  výkonnejšiu klimatizačnú jednotku, do menších zas postačí s menším výkonom. Do spálne odporúčame zvoliť klimatizáciu s funkciou tichý režim a napr do detskej izby klimatizáciu s inteligentným prúdením vzduchu, ktorá sa automaticky vypne keď sa v miestnosti nikto nenachádza. 


Kde nainštalovať klimatizačnú jednotku v miestnosti

Dbajte na to, aby klimatizačná jednotka bola umiestnená podľa nasledovných pravidiel:

Voľné prúdenie: Uistite sa, že prúdenie klimatizácie nebude blokovať veľký kus nábytku alebo iná prekážka.  Obštrukčné prúdenie vzduchu môže výrazne ovplyvniť životnosť klimatizácie.

V správnej výške: Jednou z kritických vecí, ktoré si treba pamätať pri umiestnení klimatizácie, je výška. Zabezpečte, aby ste klimatizáciu nenainštalovali príliš nízko. Keďže studený vzduch je ťažký, bude sa tam usadzovať a nebude dobre cirkulovať. Ideálna výška na inštaláciu klimatizácie je 2 metre nad zemou, tak sa zabezpečí rovnomerná distribúcia vzduchu po miestnosti.

Chráňte ju pred teplom: Bez ohľadu na to, či máte doma jednu z najlepších klimatizácií, ak je blízko zdroja tepla, nedosiahnete požadované chladenie.

Namontujte ju do stredu: Či už ide o obývaciu izbu alebo spálňu, vaša klimatizačná jednotka by mala byť umiestnená v strede v miestnosti.


Veríme, že s našimi tipmi sa vám podarí vybrať to správne miesto pre vašu novú klimatizáciu. Každopádne montáž klimatizácie by mala prebehnúť iba pod dozorom certifikovaného technika. Kontaktujte nás, a my vám radi pomôžeme s umiestnením