Novinky

Rozhovor s druhým najväčším odberateľom klimatizácií DAIKIN na Slovensku

Pridané

M-M KLIMA je autorizovaný predajca klimatizácií a tepelných čerpadiel japonského Daikin-u. Realizuje dodávky, montáž a servis zariadení. Viac sa o firme M-M KLIMA a o klimatizáciach, dočítate v našom krátkom interview.

Aké boli vaše začiatky? Ako ste sa spojili a vytvorili spoločnosť M-M KLIMA?

Obaja sme začínali ako dvaja samostatní živnostníci. Napokon naše vzájomne priateľstvo vyústilo do nápadu založiť spoločnú firmu, v ktorej by sme mali obaja rovnaký podiel. Zatiaľ sme tento krok neoľutovali, vždy sa vieme dohodnúť. Môžeme povedať, že navzájom jeden druhého dopĺňame.

Čo predstavuje váš názov M-M KLIMA?

Ja, Marek Mihály, som mal živnosť pod názvom M-M CHLAD. Keďže máme obaja meno Marek, M-M sme si ponechali a chlad sme vymenili za klíma.

Ako ste sa dopracovali k spolupráci s firmou DAIKIN?

Začínali sme s rôznymi značkami. Po niekoľkých nie práve najlepších skúsenostiach, sme sa dostali ku značke DAIKIN. Oslovili sme túto spoločnosť na možnosť spolupráce a postupne sme sa vypracovali. Z drobného odberateľa, sa z nás stal druhý najväčší odberateľ zariadení DAIKIN na Slovensku.

Aby sme trochu oboznámili záujemcov o klimatizácie s vašou prácou, môžete nám opísať ako prebieha taká montáž klimatizácie?

Pred montážou najskôr navštívime klienta, kde sa urobí obhliadka priestorov. Vypracuje sa návrh a cenová ponuka. Po schválení ponuky zákazníkom, prebieha realizácia. Ako prvé sa vykoná montáž vonkajšej jednotky, potom vnútornej jednotky, ich prepojenie, doplnenie chladiva a spustenie jednotky do prevádzky. Na záver si po sebe vzorne všetko upraceme. J

Ľudia sa boja klimatizácií, kvôli rôznym ochoreniam. Aký máte na to názor vy? Sú klimatizácie zdraviu škodlivé?

Práve naopak, klimatizácie majú zabudované rôzne filtre, ktoré čistia vzduch, pohlcujú pachy a baktérie. V podstate klimatizácie zdraviu pomáhajú. Je to skôr o tom, že ľudia ju nevedia správne používať.

Ako teda správne klimatizáciu používať?

Ideálny spôsob je kontinuálny celosezónny chod. Vypínaním a zapínaním klimatizácie sa tvoria plesne, ktoré sa usádzajú na výmenníku a ventilátore a zvyšuje sa aj spotreba energie. Chlad musí byť naakumulovaný v stenách, podlahách, nábytku, vtedy klimatizácia pracuje v ideálnom tichom režime.

 Je potrebné klimatizáciu čistiť ?  

Je to priam nevyhnutné. Klimatizáciu treba čistiť raz za rok. V niektorých prípadoch treba vymeniť aj filtre. Ak sa klimatizácia používa nesprávne, musí sa urobiť hĺbkové chemické čistenie.


Autor článku: Natália Juranová








Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.