Novinky

Tepelné čerpadlo a jeho možnosti kombinácie s ďalšími technológiami

Pridané

Image title

Hľadáte spôsob, ako zefektívniť svoje bývanie a pritom prispieť k ochrane planéty? Máme pre vás riešenie:  Tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlá sú najúčinnejším vykurovacím zdrojom. Dokážu totiž preniesť trojnásobne väčšie množstvo tepelnej energie než tej elektrickej, ktorú spotrebujú.

 A to nie je všetko! Tepelné čerpadlo môže byť kombinované s inými technológiami, ako je solárny ohrev alebo fotovoltika, aby sa dosiahol maximálny účinok. Poďme si podrobne rozobrať ako to funguje.

Tepelné čerpadlo a solárny ohrev

Vykurovanie domu a príprava teplej vody pomocou tepelného čerpadla je energeticky najlepšou formou elektrického vykurovania. Prečo by ste si dávali solárny systém k tepelnému čerpadlu a investovali, keď už máte postarané o teplú vodu aj teplo?

V lete využijete na ohrev teplej vody solárne panely a predlžujte tak životnosť vášho tepelného čerpadla. Solárne panely prijímajú teplo zo Slnka, ktorým ohrievajú vodu. Vzhľadom na teplotné podmienky na Slovensku, zvládnu spoľahlivo pracovať približne 8 mesiacov v roku.

 Tieto dva systémy môžu spoločne vytvoriť účinný systém pre vykurovaný dom bez potreby dodatočného ohrevu. Solárne panely teda ohrievajú vodu, ktorú tepelné čerpadlo môže využiť na ohrev vzduchu v interiéri. To je ako keby ste mali vlastnú malú elektráreň priamo doma!

Tepelné čerpadlo a fotovoltika

Tepelné čerpadlo a fotovoltika môžu tvoriť dokonalý tandem. Fotovoltické panely produkujú elektrinu, ktorú tepelné čerpadlo môže využiť na prevádzku. Týmto spôsobom môžete dokonca vyrobiť viac energie, než potrebujete, a prebytok predávať späť do siete.

Keďže tepelné čerpadlá majú nízke príkony, sú ideálne na napájanie z fotovoltických systémov, ktoré vyrábajú elektrinu zo slnka.  

V lete síce vykurovanie nepotrebujete, no fotovoltiku môžete využiť na prípravu teplej úžitkovej vody, chladenie alebo vyhrievanie bazéna či vykurovanie počas chladných nocí. Chladiť, vykurovať a vyrábať teplú úžitkovú vodu teda môžete v prípade dostatku slnečného žiarenia prakticky zadarmo.


S týmito kombináciami môžete dosiahnuť maximálnu energetickú efektívnosť a minimalizovať svoju uhlíkovú stopu. Porozmýšľajte, či k vášmu tepelnému čerpadlu nainštalovať ďalší systém, ktorý využíva slnečnú energiu a tak účinne znížiť vaše náklady na energie.







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.