Novinky

7 vecí, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere novej klimatizácie

Pridané

Ak hľadáte novú klimatizáciu alebo „AC“ (v odbornejších kruhoch známu aj ako tepelné čerpadlo vzduch-vzduch) po prvýkrát, ako modernizáciu, alebo ak chcete do svojho domu pridať ďalšiu jednotku, dôkladný prieskum je kľúčom k najlepšiemu a najinformovanejšiemu výberu pre váš dom a rodinu. Môže to byť rozdiel medzi bezproblémovým procesom nákupu a inštalácie alebo vážnymi problémami.  

Mnohí výrobcovia vám spravidla poskytujú veľmi podrobné informácie a špecifikácie, ako aj prehľady prípadov použitia, ktoré vám pomôžu pochopiť technické možnosti zariadenia, o ktoré máte záujem. Tieto informácie však nie sú vždy ľahko pochopiteľné a často môžete stráviť veľa ďalšieho času alebo minúť ďalšie peniaze len tým, že sa budete snažiť vymotať z technických zložitostí nákupu klimatizácie. Nižšie uvádzame niektoré najdôležitejšie základné technické prvky, ktoré by ste mali zvážiť pred výberom klimatizácie.

Vnútorné a vonkajšie jednotky 

Klimatizácia sa zvyčajne skladá z dvoch jednotiek: Vnútornej a vonkajšej jednotky. Tieto jednotky sa zvyčajne nazývajú „split“ (delené) klimatizácie. Vnútornú jednotku zvyčajne nájdete namontovanú na stene, vonkajšia jednotka je namontovaná buď na vonkajšej stene, alebo je umiestnená na úrovni terénu. Vonkajšia jednotka je zodpovedná za odoberanie alebo vyžarovanie tepla z okolitého vzduchu alebo do okolitého vzduchu, zatiaľ čo vnútorná jednotka potom odovzdáva teplo alebo chlad do miestnosti, v závislosti od vášho nastavenia.

Na trhu sú k dispozícii aj varianty, v ktorých sú všetky komponenty umiestnené v jednej vnútornej jednotke – takzvané prenosné klimatizácie, ktoré sú však zvyčajne menej účinné, objemnejšie a hlučnejšie ako delené klimatizácie a vyžadujú si výstup vzduchu smerujúci do exteriéru, čo vo väčšine prípadov neguje výhodu prenosnosti.


Typy vnútorných klimatizačných jednotiek (tzv. splitov)

Typ klimatizácie, ktorú potrebujete, závisí od priestoru, do ktorého jednotku inštalujete, a od už existujúceho zariadenia:

  • Nástenná inštalácia

Upevnená vysoko na stene a určená na použitie v jednej miestnosti alebo v jednom priestore.

  • Montáž na podlahu

Upevnená na stene, ale bližšie k podlahe. Určená na použitie v jednej miestnosti alebo v jednom priestore.

  • Potrubná/skrytá inštalácia

Známa aj ako centrálna klimatizácia. Ak je integrovaná do ventilačného systému, môže ochladzovať celý dom naraz. Vzduch sa vedie potrubím, ktoré je za stenami a stropmi.


Single split vs. Multi-split

Z priemyselného hľadiska je možné „vyhotovenie“ klimatizácie vo vašej domácnosti (známe ako klimatizačný systém) rozdeliť do dvoch kategórií: single split alebo multi-split. To, do ktorej kategórie patria vaše požiadavky, závisí predovšetkým od vašich krátkodobých a dlhodobých potrieb a od dispozície vášho domu.

Single split systém

O single split systéme hovoríme v podstate vtedy, keď máte jednu vonkajšiu jednotku pripojenú k jednej vnútornej jednotke. Tieto dve jednotky sú spojené elektrickým káblom a dvoma medenými rúrkami, cez ktoré prúdi chladivo medzi jednotkami. Single split systém sa zvyčajne používa, ak máte dostatok vonkajšieho priestoru alebo neplánujete mať v dome viac ako 1 – 2 klimatizačné jednotky.

Kľúčové body:

Pripojenie jednej vnútornej jednotky k jednej vonkajšej jednotke

Vyhrieva alebo chladí jednu miestnosť

Jednoduchá inštalácia

Multi-split systém

Multi-split je systém, kde namiesto jednej vnútornej jednotky pripojenej k jednej vonkajšej jednotke môžete mať niekoľko vnútorných jednotiek pripojených len k jednej vonkajšej jednotke a každá z vnútorných jednotiek môže pracovať nezávisle od seba, pokiaľ všetky súčasne chladia alebo vykurujú. Multi-split systém poskytuje veľkú flexibilitu, najmä v menších domoch alebo bytoch, kde je vonkajší priestor obmedzený. Rozhodnutie pre multi-split systém je však najlepšie urobiť na začiatku, a to z dôvodu jeho zložitejšej inštalácie, takže práve tu zohráva veľkú úlohu mať dlhodobé plány pre potreby klimatizácie vášho domu.  

Kľúčové body:

Pripojenie až piatich vnútorných jednotiek k jednej vonkajšej jednotke

Vyhrieva alebo chladí až 5 rôznych miestností

Individuálne nastavenie teploty pre každú miestnosť

Podrobnejšie informácie o multi-split systémoch nájdete v našom vysvetľujúcom videu tu: 

Kapacity klimatizácie

Keď výrobcovia alebo inštalatéri hovoria o veľkosti klimatizácie, zvyčajne tým nemyslia jej fyzickú veľkosť (hoci aj tá môže byť pri výbere klimatizácie dôležitým faktorom), ale jej kapacitu – teda aký objem priestoru alebo akú veľkú miestnosť dokáže vnútorná jednotka vychladiť/vyhriať. 


Kapacita klimatizácie, ktorú potrebujete, závisí od rôznych faktorov, ako napríklad: miesto, kde bývate, veľkosť miestnosti, orientácia, počet okien/dverí v miestnosti alebo to, či je jednotka primárne určená na vykurovanie alebo chladenie. Preto je vždy najlepšie, ak sa poradíte priamo s výrobcom alebo montážnou firmou, pre ktorú sa rozhodnete, aby ste sa uistili, že ste si vybrali klimatizáciu správnej veľkosti. Orientačne, pri miestnostiach orientovaných na juh s veľkosťou od 15 m2 do 40 m2 bude potrebná jednotka s nasledujúcimi kapacitami:

< 15 m2 = 15

< 25 m2 = 20

< 30 m2 = 25

< 40 m2 = 35


Keďže energie nie sú lacné, a ich ceny zrejme ani klesať nebudú, je nevyhnutné vybrať vhodnú kapacitu jednotky. Jednotky s vyšším výkonom ohrejú alebo ochladia väčší priestor rýchlejšie ako jednotky s nižším výkonom, ale počas bežnej prevádzky spotrebujú viac energie, pretože sú nesprávne dimenzované. Rovnako, ak je kapacita klimatizácie príliš malá, vaša miestnosť nebude správne vykurovaná alebo chladená a problémy s komfortom, ktoré vás viedli k nákupu klimatizácie, zostanú nevyriešené.

Vlastnosti a funkcie

Možno vás prekvapí, že nie všetky klimatizácie dokážu robiť rovnaké veci. Hoci existujú niektoré funkcie, najmä vykurovanie a chladenie, ktoré sú spoločné pre rôzne jednotky a značky, klimatizácie sa môžu výrazne líšiť svojimi vlastnosťami alebo funkciami a výber správnej klimatizácie bude nakoniec spočívať v tom, že nájdete takú, ktorá vám poskytne funkcie, ktoré zodpovedajú vašim požiadavkám a potrebám.

Napríklad: Ak sú pre vás dôležitejšie pokročilé možnosti vykurovania, potom by bola vhodnou voľbou napríklad podlahová jednotka Perfera od spoločnosti Daikin. Ak je však pre vás rozhodujúce udržanie dobrej kvality vzduchu v interiéri, potom sú pre vás tým najvhodnejším riešením napríklad jednotky Stylish a Ururu Sarara, ktoré majú vysokokvalitné alebo dokonca samočistiace vzduchové filtre a funkcie čistenia vzduchu.

Vplyv na životné prostredie

Nesmie vám tiež uniknúť, že niektoré klimatizácie môžu spotrebovať veľké množstvo elektrickej energie, a že fluórouhlíky, ktoré sa v nich používajú ako chladivá, môžu pri nesprávnej likvidácii poškodiť ozónovú vrstvu a prispieť ku globálnemu otepľovaniu. Bez chladiva by však neexistovala klimatizácia, chladiaca ani mraziaca technika. Ide teda o veľmi potrebnú súčasť nášho moderného spôsobu života, ale s komfortom prichádza aj veľká zodpovednosť.

Preto niektorí výrobcovia, ako napríklad Daikin, aktívne pristupujú k vplyvu svojich výrobkov na životné prostredie prostredníctvom vývoja a využívania chladív s nízkym vplyvom na globálne otepľovanie, ako je R-32, a energeticky účinnejších technológií. R-32 je jednozložkové chladivo novej generácie, ktoré účinne prenáša teplo a má menší vplyv na životné prostredie. V porovnaní s jednotkami, ktoré používajú chladivo R410A, môže znížiť spotrebu elektrickej energie až o 10 % a vplyv na životné prostredie až o 75 %.


Osobný štýl

Časy, keď boli klimatizácie len bielymi krabicami na stene, sú dávno preč. Teraz môžete nájsť klimatizácie v rôznych dizajnoch a farbách, pričom niektoré produktové rady dokonca umožňujú prispôsobiť jednotky podľa farby alebo vzoru presne podľa vášho výberu. Podobne ako mnohí iní výrobcovia, aj spoločnosť Daikin využila potenciál klimatizačných jednotiek, aby neboli len ďalším úžitkovým zariadením vo vašej domácnosti, ale aby sa stali rozšírením vášho vlastného životného a osobného štýlu.

Tu, prosím, napíšte vyjadrenie Vášho obchodného konzultanta k téme dôležitosti výberu správnej a dizajnovo vhodnej klimatizácie do priestoru domácnosti.

Pri výbere vhodnej možnosti je preto dobré mať na pamäti, že vždy bude existovať možnosť, ktorá bude odrážať vaše požiadavky nielen z hľadiska funkčnosti, ale aj estetiky.

Ako výrobca klimatizácie sme hrdí na širokú ponuku štýlov a typov klimatizačných jednotiek, ktoré máme k dispozícii. Takže teraz, keď už viete, na čo si máte dávať pozor, môžete začať svoju cestu za klimatizáciou, ktorá je pre vás najvhodnejšia. Pozrite si našu ponuku.

Daikin_005 Rodinna_klimatizacia







Internetová stránka mmklima.sk používa súbory cookies na poskytovanie služieb a analýzu návštevnosti. Viac informácií nájdete v časti Ochrana osobných údajov.